Wat doen de nieren eigenlijk?
Zoals u heeft kunnen lezen onder ‘Mijn verhaal’ werken mijn nieren nog maar voor 6%. Maar wat doen nieren nu eigenlijk, en waarom zijn deze zo belangrijk?
In de volgende video wordt uitgelegd wat de functie van je nieren is
Bron: https://www.cyberpoli.nl/nieren/faq/1439
Niertransplantatie
Niertransplantatie heeft vaak de voorkeur boven dialyse. Met dialyse kan 10 tot 20 procent van de nierfunctie gehaald worden. Na een transplantatie is de nierfunctie vaak 50 procent. Dat zorgt voor een sterk verbeterde gezondheid. Niertransplantatie zorgt ook voor een betere kwaliteit van leven dan dialyse. U bent niet meer gebonden aan dialyse-momenten. De meeste nierpatiënten voelen zich na transplantatie energieker. Zij kunnen hun dagelijkse activiteiten makkelijker weer oppakken. Ook neemt de levensverwachting meestal toe na niertransplantatie. Kortom: het leven biedt u na transplantatie dus veel meer mogelijkheden.
Bron: https://www.niertransplantatie.info/patienten/niertransplantatie-dialyse
Nier donatie
Nier donatie bij leven betekent dat een levende donor een nier afstaat aan een nierpatiënt. Dit kan een familielid zijn, maar ook de partner of een vriend. Ook is het mogelijk om anoniem een nier af te staan aan een ontvanger die u niet kent (Samaritaanse donatie).
In dit filmpje wordt kort uitgelegd hoe nier donatie in zijn werking gaat:
For English: https://www.youtube.com/watch?v=wNBGCZE4hLQ&ab_channel=Orgaandonatieentransplantatie
Wie kan een nier doneren?
Om te kunnen doneren zijn er een aantal belangrijke voorwaarden:
– Je bent 18 jaar of ouder. Wel vinden artsen mensen van 18 jaar nog erg jong. Het gebeurt dan ook maar zelden dat een arts een donor van 18 jaar kiest.
– Je bent wilsbekwaam. Dat betekent dat je zelf de beslissing kunt nemen.
– Je bent gezond genoeg om een nier te kunnen geven.
Kijk op de volgende website voor duidelijke informatie over wie een nier kan doneren: https://www.nieren.nl/bibliotheek/72-wil-je-een-nier-doneren/348-wie-kan-een-nier-doneren
Belangrijke informatie:
Mijn bloedgroep is O positief. Dit betekent dat iemand met de bloedgroep O een nier aan mij kan doneren.
Mocht de bloedgroep niet overeenkomen, is er ook een mogelijkheid voor bijvoorbeeld een cross-over traject of de mogelijkheid om over de bloedgroep heen te transplanteren. Voor meer informatie hierover kunt u de specialist mailen: nierdonatie@umcg.nl
Leven met 1 nier
Met één gezonde nier kunt u prima leven. De overgebleven nier neemt het werk van de weggehaalde nier voor een deel over. Uw totale nierfunctie is dan zo’n 65 tot 75% van toen u nog twee nieren had. Dat is ruim voldoende.
De meeste mensen die een nier hebben afgestaan, merken dan ook geen enkel verschil met toen ze nog twee nieren hadden. U kunt alles doen wat u altijd deed, zoals sporten en reizen. U hoeft geen medicijnen te nemen of een dieet te volgen.
Wel is het belangrijk dat u genoeg drinkt, gezond leeft en niet rookt. Ook is het beter om geen pijnstillers met ontstekingsremmer te slikken. Die kunnen de overgebleven nier beschadigen.
Is er een leeftijdsgrens?
Er is geen maximumleeftijd voor het afstaan van een nier. Het ziekenhuis onderzoekt grondig of een oudere donor gezond genoeg is voor de operatie en met 1 nier kan leven.
Geen bloedgroep match?
Als er geen bloedgroep match is zijn er ook genoeg andere opties voor donatie. Klik op de volgende link om hier meer over te lezen en de opties te leren kennen:
Mag nier donatie van je geloof?
Misschien weet je niet of donatie mag van je geloof. Veel religies staan positief tegenover orgaandonatie en transplantatie. Orgaandonatie wordt bijvoorbeeld gezien als middel om iemands leven te redden. Maar er zijn ook stromingen die hier anders tegenaan kijken.
Heb je twijfels over orgaandonatie? Bespreek dit onderwerp dan met een geestelijk leider of met iemand die jouw geloofsovertuiging deelt. Ook kun je het antwoord zoeken in religieuze teksten. Houd er wel rekening mee dat deze teksten vaak op meerdere manieren zijn uit te leggen.
Meer informatie
– In de volgende Brochure staat super veel handige informatie over nier donatie:
Klik om toegang te krijgen tot brochure-Nierdonatie%20bij%20leven-201804.pdf
– In dit document is een Stappenplan voor nier donatie te vinden:
Klik om toegang te krijgen tot Stappenplan%20gerichte%20altru%C3%AFst%20.pdf
– Op de volgende pagina van het UMCG Groningen, waar de transplantatie zal plaatsvinden, kunt u meer informatie lezen over de screening, de operatie en complicaties, het herstel en de nazorg.
https://www.umcg.nl/-/nierdonatie-door-een-levende-donor
Donor worden?
Er zijn meerdere opties voor donatie.
1: U meld zich aan via: nierdonatie@umcg.nl. Zij gaan dan met u in gesprek over de mogelijkheden. Dit is de snelste route, gezien het feit dat er enige haast is.
2: Er is ook een optie voor anonieme donatie, mocht dit uw voorkeur hebben. U kunt zich aanmelden bij het UMCG Groningen. Ga naar: https://www.umcg.nl/-/donatie-bij-leven en kies voor: “Informatie over nier donatie bij leven”. Hier kunt u aangeven dat u uw nier aan mij, Hendrik Veltman, (geboortedatum 09-04-1972) wilt doneren.
3: U wilt graag met mij in gesprek voor u uw keuze heeft gemaakt. Mail dan: hendrik.veltman@hotmail.com
Vragen?
Voor vragen of aanmelding voor donatie kunt u mailen naar: nierdonatie@umcg.nl
Geen match, wel helpen?
Het is niet niks om te doneren. Daar ben ik me enorm van bewust. Als u geen match bent, niet aan de voorwaarden voldoet of om een andere reden niet wil/kan doneren helpt u me ook al heel erg door deze website te delen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb